Ana içeriğe atla

Bağımlılık, fiziksel veya psikolojik yönden kişiye zararlı olduğu bilinmesine rağmen bir objeye, bireye ve varlığa karşı konulamaz şekilde istek duymak olarak tanımlanabilmektedir. "Bağımlılığı" genellikle alkol veya bazı zararlı maddelerin kullanımı ile ortaya çıkan bir durum olarak düşünürüz. Bunlar bağımlılık türlerinden bazıları olmakla birlikte sosyal medya, çevrimiçi alışveriş, oyun ve kumar da bağımlılık yapabilir.  Bu köşemizde sizlere “İnternet ve Online Oyun Bağımlılığı” hakkında bilgi vereceğiz.


İnternet ve Online Oyun Bağımlılığı


Son yıllarda bilim ve teknoloji alanında yaşanan en büyük devrim şüphesiz ağların ağı olarak adlandırılan internettir. İlk keşfedildiği yıllarda sınırlı özellikler ve kullanımının olması insanlar tarafından yeterince benimsenmemesine yol açmıştır. Ancak özellikle Web 1.0’den başlayıp Web 4.0’a kadar süren gelişim sonrasında sanal gerçeklikten yapay zekaya, online oyun oynayamaya kadar birçok hizmeti artık kullanıcıların parmaklarının ucuna kadar getirmektedir. Bu durum eğlenceli gibi görünse de gündelik hayatı çok farklı yönlerden etkilediği görülmektedir. Özellikle son zamanlarda patolojik sonuçlarıyla ön plana çıkan internet bağımlılığı bu etkilerden biri olmaktadır.
İnternet bağımlılığının ortaya çıkmasında online oyun oynama bağımlılığı önemli rol oynamaktadır. Özellikle bu mecralardaki oyuncular online oyun aracılığıyla başka kişilerle iletişime geçmesinin yanı sıra ekonomik, psikolojik, kültürel ve sosyal bir kazancın sağlanmasına yönelik bir pratikle bağımlılıklarını artırmaktadırlar. Bu bağımlılık ilişkisi oyuncuların oyun içerisinde yer alan aşamalara heyecan duyarak sürekli dahil olmasının bireyin kurduğu sosyal yaşamla da alakalı olmaktadır (Ayhan ve Köseliören, 2015). Peki internet veya oyun bağımlısı olup olmadığımızı nasıl anlarız. Aşağıda internet ve oyun bağımlılığı tanısı konulması için bir bireyde görülebilecek belirtiler yer almaktadır. Önerilen kriterlere göre, internet oyun bozukluğu tanısı için bir yıl içinde bu semptomlardan beş veya daha fazlasının bireyde görülmesi gerekir. Durum, başkalarıyla veya tek başına internette oyun oynamayı içerebilir.


•    Oyun oynamayla meşguliyet
•    Oyun oynamanın kesilmesi veya mümkün olmaması durumunda yoksunluk belirtileri (üzüntü, kaygı, sinirlilik)
•    İçsel dürtüyü tatmin etmek için oyun oynamaya daha fazla zaman ayırma ihtiyacı
•    Oyun oynamayı azaltamama, oyun oynamayı bırakmaya yönelik başarısız girişimler
•    Diğer aktivitelerden vazgeçme, oyun oynama nedeniyle daha önce zevk alınan aktivitelere olan ilginin kaybolması
•    Sorunlara rağmen oyuna devam etmek
•    Aile üyelerini veya diğer kişileri oyun oynamaya harcanan zaman miktarı konusunda aldatmak
•    Suçluluk veya umutsuzluk gibi olumsuz ruh hallerini hafifletmek için oyun kullanımı
•    Risk, oyun oynama nedeniyle işini veya ilişkisini tehlikeye atmak veya kaybetmek


KENDİNİZ VEYA SEVDİKLERİNİZ İÇİN OYUN OYNAMA VE BUNUNLA İLİŞKİLİ SORUNLAR KONUSUNDA ENDİŞE DUYUYORSANIZ, SAĞLIK UZMANINIZA VEYA RUH SAĞLIĞI UZMANINA BAŞVURMALISINIZ…